Istaknuta slika

Medicinske pločice (Dog tag)

Spread the love

Ako vas pronađu u stanju da Vam je potrebna pomoć,  liječnici i medicinsko osoblje su obučeni da potraže medicinsku pločicu oko vrata ili na ruci koja će im pomoći u uvid kroničnih zdravstvenih problema i ubrzati davanje hitne medicinske pomoči i spriječiti davanje pogrešnih lijekova u slučaju alergija na neke lijekove.medical-dog-tag-3Isto tako prolaznici, koji nisu medicinske struke, će lakše pružiti prvu pomoć po uputama na medicinskoj pločici, naročito ako je unesrećeni bez svijesti.medical-dog-tag-1Osobe koje imaju zdravstvenih poteškoća sa sluhom, vidom, problemima s orijentacijom, epilepsijom, autizmom , dijabetesom, srčani bolesnici , kronični bolesnici, alzheimerova bolest, …  s ovakvom ogrlicom od nehrđajućega medicinskoga čelika povećavaju izglede za pravodobnu pomoć. 

medicinska ID pločica

Prva pomoč


Dijabetes

Noseći podatke za liječenja dijabetesa na vratu može Vam spasiti život. Kada razina šećera u krvi padne (hipoglikemija), može doći do zbunjenosti ili možda čak i izgubiti svijest. Budući da dijabetes može izazvati ove vrste opasnosti, American Diabetes Association preporučuje da svi dijabetičari nose oznake s medicinskim upozorenjem. Pošto dijabetičari u hitnim slučajevima imaju simptome koji se mogu zamijeniti sa simptomima drugih hitnih slučajevima, medicinske ID ogrlica ili narukvica može upozoriti prvi pogledom na privjesak na mogući uzrok simptoma. Uz medicinske pločice ( medical ID tag), također ćete moći dobiti brže, spremnije, potencijalno životno važan tretman za dijabetes.

Alergije

Za osobe s ozbiljnim alergijama, alergijska reakcija može biti opasna po život te je potrebna hitna medicinsku skrb. Alergijske reakcije mogu varirati od blagih (kao što su izbijanje osipa), do teške (otežano disanje), pa do anafilaksije (što može biti opasno po život). U svim slučajevima nošenje medicinsku pločicu (  medicial ID tag) će upozoriti na nužno kako bi pomoglo davanju prve pomoći. Preporučujemo da budete precizni o svojim alergijama (na primjer alergije na penicilin ili drugi lijekova, pčelinje ubode, orašaste plodove i druge hrane, itd), kao i podatke za obradu, posebno ako vam je potrebna uporaba posebnih lijekova. Također je važno uključiti ime kontakta za hitne slučajeve i broj u slučaju da je alergijska reakcije izazvala nesvijest. Posebno su korisne i za djecu i starije osobe, koji možda nisu u mogućnosti zapamtitit svoj popis alergija … naučiti ih da pokažu svoje medicinske ID dog tags kad nisu sigurni.


Epilepsija
Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se klinički očituje napadajima. Oni se pojavljuju u različitim vremenskim razmacima, a najčešće se mogu prepoznati po karakterističnim simptomima. Ipak, u njihovom razlikovanju od drugih sličnih stanja od najveće je važnosti EEG (elektroencefalografija). Tom metodom mogu se otkriti posebne vrste nepravilnosti u radu moždanih stanica koje dovode do epileptičkih napadaja.

Ove informacije su vama poznate ali ako se napadaj dogodi kad ste sami i potrebna vam je pomoć, važno je znati da će Vam pomoć možda pružati netko tko malo zna o medicini ali ako pročita na ID pločici da je riječ o epilepsiji vjerojatnije je da će ispravnije postupiti ili odmah zvati Hitnu pomoć a Vas zbrinuti do dolaska pomoći.

Na stranim stranicama o pružanju prve pomoći jako često će te vidjeti savjet da potražite ID pločicu da olakšate pružanje prve pomoći prolaznicima koji ne moraju nužno prepoznati simptome.
First-Aid-Banner_1


npr. na https://www.cdc.gov/epilepsy/basics/first-aid.htm

First aid for any type of seizure

There are many types of seizures. Most seizures end in a few minutes. These are general steps to help someone who is having any type seizure:

  • Stay with the person until the seizure ends and he or she is fully awake. After it ends, help the person sit in a safe place. Once they are alert and able to communicate, tell them what happened in very simple terms.
  • Comfort the person and speak calmly.
  • Check to see if the person is wearing or a medical bracelet or other emergency information.
  • Keep yourself and other people calm.
  • Offer to call a taxi or another person to make sure the person gets home safely.
medicinska ID pločica

Prva pomoč